sweet kitchenmyspace

İçine sevgi katılmış tarifler...

30 Eylül, 2009

Patlıcan dizmesi ( pür lezzet), kurutulmuş başbiber harcı ile domates salatası ve yabanmersinli anne kurabiyeleri...

Bugün tam bir keyif günüydü. Çok sevdiğim komşum Sibel ve tatlı kızı Nergiz ile harika bir gün geçirdik. Sıcacık kahve eşliğinde sohbetler, nefis yemekler, yemek tarifleri ile ilgili paylaşımlar... Sibel abla patlıcan dizmesini yaptı, ben resimledim. Müthiş lezzetli bir yemek patlıcan dizmesi yanında beyaz pilav ve çok özel bir domates salatası ile harika bir üçlü oluştu. Mırıldana mırıldana yemeğimi keyifle yedim ve sizlere de adım adım tarifi yazıyorum.

Komşu ziyaretine giderken pişirdiğim anne kurabiyelerini de yerken çoçukluk yıllarınıza döneceğinizden eminim...

Patlıcan dizmesi



Malzemeler

1 kg patlıcan ( orta kalınlıkta olacak)( yuvarlak dilimler parmak kalınlığında doğranacak)
350-400 gr. kıyma ( orta yağlı)
1\2 demet maydanoz
tuz, karabiber
4-5 sivribiber
1 domates

Yapılışı



Malzemeler oldukça az ve ortaya çıkan yemek harika...

Patlıcanları alaca soyup, parmak kalınlığında yuvarlak doğruyoruz. Tuzlu suda bekletip acısını çıkardıktan sonra yağda kızartıyoruz. Sivri biberleri de kızartıyoruz. Blog takipçileri bilir ben artık patlıcanı uzun zamandır üzerini yağlayarak önceden en yüksek ayarda ısıtılmış fırında pişiriyorum, kızarmış patlıcanla arasında hiçbir lezzet farkı olmuyor. Patlıcan dizmesinde de bu yöntemi kullanablirsiniz.








Kıyma, tuz, karabiber ve maydanozu karıştırıyoruz. Elimize bir patlıcan alıyoruz ve patlıcanla eşit büyüklükte kıymayı üzerine yerleştirip üzerine bir patlıcan daha koyuyoruz ve böylece elimizle tutabileceğimiz kadar yapıp, yuvarlak ve çok derin olmayan kabımıza diziyoruz.




Malzemeler bittiğinde domatesi dilimliyoruz ve aralara yerleştiriyoruz, biberleri üzerine koyuyoruz. Üzerine tuz gezdiriypruz. Patlıcanların üzerine bir tabak kapatıp, yarıyı biraz geçecek şekilde su koyup tencerenin kapağını kapatıp yarım saat pişiriyoruz.









Afiyetler olsun...
Kurutulmuş başbiber harcı ile domates salatası



Kurutulmuş başbiber Antakya'nın harika tatlarından...
Kurutulmuş başbiber harcı ve domates salatası
Malzemeler
5-6 adet kurutulmuş acı biber
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı dolusu ince bulgur
tuz, kimyon
5-6 adet küp doğranmış domates
Yapılışı
Acı biberler bir gece önceden suya konur. Ertesi gün eldiven takılarak suyu sıkılır ve tohumları çıkarılır. Soğan dörde bölünür. Tüm malzeme rondoda çekilir. Bu harç kullanılacağı zaman tuz, kimyon ve sızma zeytinyağı eklenerek küp şeklinde doğranan domateslerle karıştırılır.
Yabanmersinli anne kurabiyesi

Malzemeler
( 20 adet kurabiye için)
2 adet yumurta ( birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
125 gr. tereyağı ( yumuşatılmış)
1 çay bardağı sıvıyağ
3-4 kaşık yoğurt
1 1\2 çay bardağı şeker
1 portakalın kabuğunun rendesi
1 paket kabartma tozu ( üzerine limon suyu sıkılacak)
1 su bardağı kuru yabanmerisini ( yarısı kuru üzüm olabilir)( unlanacak)
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında )
Yapılışı
Fırınımızı önceden 190 dereceye ayarlıyoruz. Fırın tepsimizi yağlı kağıtla kaplıyoruz. Tüm malzemeyi yoğurup , ceviz büyüklüğünde toplar yapıyoruz. Tepsiye diziyoruz üzerlerini çatalla bastırıp, yumurta sarısını fırçayla sürüyoruz. Fırında kızarana dek pişiriyoruz.

4 Comments:

At 1:26 ÖS, Blogger nilcity said...

Harika tarifler ! Domates salatasına bulguru ıslatıp biraz kabarttıktan sonra ilave ediyoruz sanırım Nil

 
At 1:55 ÖS, Blogger begüm said...

Merhaba Nil,

teşekkürler... Bulguru hiç ıslatmadan doğrudan ekliyoruz biberlere. Afiyet olsun!!!!!!!!!

Sevgiler
begüm

 
At 10:14 ÖÖ, Blogger beste said...

patlican dizmesi mukemmel gozukuyor sabah mahmurlugumu atmamai sagladi gozlerim kocaman acildi:)elinize saglik

 
At 1:10 ÖS, Anonymous Adsız said...

Harika tarifler, hele hele o kurabiyeler beni coook gerilere götürdü, mutlaka denemeli....Hoscakalin
Tuba

 

Yorum Gönder

<< Home

Google


Cursors